sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Eri tyyppiset DJ:t


No niin, tulen käyttämään tässä kirjoituksessa joillekin epämukavaa sanaa "tavis". Tarkoitus ei ole pönkittää omaa elitismiä sanan käytöllä. Tässä artikkelissa käytän tavis sanaa silloin kun puhun musiikin kuuntelijoista, joiden musiikista nauttiminen rajoittuu pääasiassa isojen levy-yhtiöiden markkinoimaan populaarimusiikkiin, mitä kuulee esimerkiksi radioiden soittolistoilla. Tyypillistä heille on, että he eivät ole niinkään kiinnostuneet musiikista, vaikka musiikista pitävätkin. Usein heille päivittäisessä elämässä musiikin kuuntelussa riittää esimerkiksi Spotifyn valmiiksi tuotetut soittolistat.

Tavisten vastakohta tässä on musiikin kuuntelijat, jotka seuraavat aktiivisesti jollakin tasolla levyjulkaisuja ja todennäköisesti ovat sukeltaneet listamusiikista syvemmälle kohti musiikkigenrejä ja tuntevat niitä jollakin tasolla.

Nyt kun nämä määritelmät ovat pois alta, niin itse juttuun.

Olen viime aikoina jonkun verran mietiskellyt DJ:n funktiota sen seurauksena, että aloitin DJ harrastuksen ja olen investoinut siihen huomattavia summia rahaa ja aikaa.

Yksinkertaisimmillaanhan se tietysti on sitä, että 

  • joku taho huomaa, että levyltä soitettu musiikki voisi olla paikallaan luomaan tunnelmaa ja mahdollisesti houkuttelemaan asiakkaita, riippuen siitä kuka sitä musiikkisisältöä kaipaa. 
  • Sitten on henkilö, jolla on jotakin ymmärrystä musiikista ja hänellä on mahdollisuuksia soittaa musiikkia joko omilta medioiltaan tai tämän päivän stream palveluista. Nämä kaksi kohtaa toisensa ja niin meillä on DJ.

Tilanne tietysti mutkistuu hieman kun aletaan pohtimaan, että minkälaisissa tilanteissa DJtä tarvitaan? Ja tämän seurauksena minkälaisia erilaisia DJ tyyppejä "markkinoilla" on?

Yleisin mielikuva lienee, varsinkin taviksilla, että DJ on yökerhoissa toimiva koneellisen tanssimusiikin soittaja. Mitä pienemmälle paikkakunnalle mennään, niin tämä on varmasti myös se tyypillisin DJ tyyppi mitä löytyy.

Ravintola-alan yrittäjiltä olisi kuitenkin silkkaa näkemyksen puutetta, jos he eivät tunnista sitä asiakaskuntaa, mikä on oikeasti kiinnostunut musiikista syvemmällä tasolla ja jota ei todennäköisesti kauheasti kiinnosta yökerhojen tanssimusiikki. Tavallisena musiikin kuluttajana ja ravintola-asiakkaana myös minä lukeudun näihin henkilöihin, jotka eivät ole kiinnostunut tanssimusiikista. Tai ainakaan nykypäivän koneellisesta jumputuksesta.

Jos otan itseni esimerkiksi musiikin kuluttajasta, joka on myös keräilijä, niin omaa vapaa-ajan ravintolakäyttäytymistä ohjaa hyvin paljon musiikki. Ennenkuin lähden "viihteelle", niin tarkistan, että mitä kaupungin ravintoloissa tapahtuu, löytyykö niistä jotain mielenkiintoista ohjelmaa ja omalla kohdalla tuo mielenkiinto ohjelmansuhteen liittyy enimmäkseen musiikkiin. Ensin tarkistan, että onko mitään mielenkiintoista livemusiikkia tarjolla, jos on, niin se päättää ainakin joiltain osalta illan ravintolavalintani. Usein kuitenkin ne paikat, joissa on livemusiikkia, eivät välttämättä ole kovin viihtyisiä paikkoja oluen nauttimiseen, näin ollen seuraavaksi tarkastan, että onko tiedossa mitään hyviä DJ levymusiikin soittajia joita voisi mennä kuuntelemaan ennen livemusaa, tai jos ei ole livemusaa, niin hyvä DJ voi toimia illan pääruokana. Tässä kohtaa haluankin vielä sanoa, että hyvä DJ voi olla monta kertaa parempi kokemus kuin keskinkertainen bändi.

Uskon, että en ole ainoa henkilö, joka tekee ravintolavalintoja saman kaavan mukaan. Suomessa DJ:t eivät ole niin iso juttu kuin muualla maailmassa isommissa kaupungeissa. Suomessakin muutamissa isoimmissa kaupungeissa on jo jonkinlaista DJ kulttuuria, mutta pienemmissä kaupungeissa harvemmin löytyy mainittavaa DJ kulttuuria. Se on sinällään ymmärrettävää, että marginaalisemman musiikin erikois DJ ei välttämättä omaa pienissä kaupungeissa tarpeaksi kiinnostusta, että siihen kannattaisi ravintoloiden satsata. 

Vaistoni sanoo, että Suomessa on potentiaalia parempaakin DJ kulttuuriin, varsinkin esim tällaisissa keskisuurissa kaupungeissa kuin Lahti. On paljon keski-iän kynnyksellä olevia joilla on rahaa ja jotka perheen kasvatuksen jäljiltä miettivät, että ovatko he liian vanhoja baariin. Siellä ei soi enää edes sellainen musiikki mistä he pitävät. Tämän apaattisen heimon, jos saa liikkeelle esim. DJ voimin, niin siinä on hyvää varakasta asiakaskuntaa.

Ravintoloiden ja DJeiden pitäisi satsata näkyvyyteen vähän enemmän ja ravintoloiden varsinkin uskoa siihen, että hyvä DJ voi alkaa saavuttaa suosiota katuelämässä ja sitä kautta tuoda lisää asiakkaita ravintolalle. Sen myötä myös aktiiviset musiikki diggarit löytäisivät ne omat iltansa baarissa.

Isoin ongelma baareille ja DJeille tänä päivänä Suomessa on varmasti se, että baarissa istuminen on hemmetin kallista. Valtiokin näkee baarit ja yökerhot lähinnä häiriöinä ja porttina alkoholismiin, mikä tuo valtiolle ja kunnille kuluja. Niinpä tämän nojalla kaikkea alkoholiin liittyvää verotetaan huolella ja onhan alkoholi tietenkin hyvä tulonlähde tässä maassa eli sitähän pitääkin verottaa, joidenkin mielestä. Entä sitten työpaikat mitä ravintola-ala tarjoaa jos ne menestyvät ja terveydellistä aspektia ajatellessa, kuka määrittää hinnan kansan mielenterveydelle? Onhan baarit kuitenkin merkittäviä paikkoja ihmisten sosiaaliselle kanssakäymiselle. Varsinkin tänä päivänä kun suurin osa ihmisten välistä keskustelua on virtuaalista etäkeskustelua.

Niin.. no jos olut tuoppi maksaa tänä päivänä about 10 euroa, niin aika rauhallisesti saa ottaa olutta tavallinen huono/keskituloinen ihminen, että voi nauttia DJn koko illan setistä baarissa.

Tämän kun joku ratkaisisi Suomessa, niin DJ palveluita voisi olla himpun verran helpompi markkinoida.

No nyt olen käsitellyt tässä kirjoituksessa yökerho/baari DJeitä. Sitten meitä tietysti on vielä tapahtuma toimijat, jotka voivat olla osittain myös esim. yökerho tanssittajia. Jotenkin vaikea, nähdä että olisi DJ joka tekisi vain tapahtuma keikkoja.

Koitin haeskella, että löytäisinkö ketään Suomalaisia DJ:tä, jotka pitävät blogia, ihan vaan mielenkiinnosta, että mistä he kirjoittelevat ja voisiko saada siitä ideoita, miten käyttää omaa blogia hyödyksi. Minullahan ei sinällään ollut oikein mielikuvaa, että mihin tätä blogia käyttäisin kun sen aloitin. Tuumasin vain, että ollaan nyt sitten joka paikassa esillä sosiaalisessa mediassa, tämä kun ei maksa mitään.

En löytänyt oikein mitään, mutta tuli vastaan Blogit.fi:ssä hääblogi, missä oli kirjoitus, miksi kannattaa palkata DJ häihin. Tässä oli haastateltu henkilön omissa häissä soittanutta DJtä, joka on selkeästi satsannut kalustossaan tapahtuma soittoon.

Alkuperäisen kirjoituksen voi lukea URLista:

https://hastaghaat.wixsite.com/hashtaghaatrendit/post/meid%C3%A4n-valinta-on-dj-haastattelussa-h%C3%A4idemme-dj-antti-ruotoistenm%C3%A4ki

Kirjoituksessa keskeiset teesit sille miksi kannattaa palkata DJ häihin ovat (copypaste otsikkotasolla tuosta hääblogista):

  1. DJ kuuntelee toiveita ja osaa soittaa kappaleet järkevässä järjestyksessä niin, ettei tunnelma katkea tai lässähdä
  2. DJ pystyy toteuttamaan hassumatkin musiikkitoiveet ja esimerkiksi sovittamaan parin toivekappaleen valssiksi
  3. Ammattilaisella on kaikki tarvikkeet mukanaan ja hän on ennenkaikkea asiakaspalvelija, joten hääparin ei tarvitse stressata mistään
  4. Ammattilainen lukee juhlien fiilistä ja osaa sen myötä sovittaa musagenren kuulijakuntaan sopivaksi. Tanssilattiakaan ei tyhjenny yhtä todennäköisesti, kun ammattitaitoinen DJ on puikoissa.
  5. DJ:n palkkaaminen pienentää peruuntumisen riskiä ja DJ voi tuoda juhlapaikalle mukanaan myös paljon tunnelmaa
  6. DJ maksaa, mutta on hintansa väärti, aina

Kohta 1 tarkoittaa eroa siihen, jos häissä toistettaisiin musiikkia vain Spotifysta ja kohta 5 taas miksi DJ on pienempi riski kuin bändi.

Hieman erilainen maailma tuo tapahtumissa soittavan DJ:n maailma. Se on enemmän taviksille suunnattu palvelu, mihin kuuluu asiakaspalvelu huomattavasti keskeisempänä kuin musiikki maailmaa pinnan alta ruotivalla baari DJllä. Ystävällisyys nyt tietysti pitäisi korostua jokaisen DJn toiminnassa oli minkä tyyppinen DJ tahansa, mutta noin muutenhan baari DJ ei ole jukeboxi ja toiveita voidaan ottaa vastaan, eri asia soitetaanko niitä toiveita. Jokaisen DJn pitäisi kuitenkin ajatella, että vaikka he eivät olekaan baarin tai tapahtumajärjestäjän työntekijöitä, niin he edustavat näitä.

Kohta 4 omasta näkökulmasta on hieman koominen. Se on ollut tuossa vitsi viime keikoille mennessä, että kauan siinä menee ennenkuin tyhjennän baarin kuin bajatson. Minä en selvästikään ole ammattilainen, koska suunnittelen suurimman osan settini biiseistä ja biisijärjestyksestä etukäteen ennen keikkaa. Se on vähän pakollista, jos ei viitsi stressata biisin vaihtoja. Soitan fyysiseltä medialta (7" vinyylisingleiltä) ja varsinkin vanhaa musaa soittaessa biisien pituudet on siinä 2 minuutin korvilla. Jos ei ole etukäteen mietitty että meinaa soittaa, niin siinä tulee vähän kiire kun ensin laittaa edellisen singlen pois, sitten plärää sinkkuja että mitäs nyt, sitten laittaa levyn lautaselle ja neulan kohdilleen. Stressaava soittotyyli ei ole omaan makuuni. Pahimmillaan siinä on joku vielä seisoskelemassa DJ pömpelillä juttelemassa, niin se on sellaista moniajoa, että ei siinä halua enää mietiskellä mitä seuraavaksi soittaisi. Jonkun verran setit kuitenkin yleensä aina elää siitä mitä oli alunperin suunnitellut, joskus sen takia että kyseiset pätkät eivät tunnukaan hyvältä nyt livenä soitettavaksi ja vaihtaa järjestystä lennossa, tai sitten inhimillistä kämmäilyä nyt tapahtuu aina silloin tällöin ja suunnitelmat vähän muuttuu. Huono puoli tuossa etukäteen miettimisessä on juurikin tuo, että voi tulla välillä vääriä arvioita millainen musiikki sopisi parhaiten tilanteeseen juuri sillä hetkellä.

Kohdasta 6 olen täysin samaa mieltä, vaikka en tässä itse puhukaan hää/muusta tapahtumasoittamisesta. Lisää uskoa DJ soittoon ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Meitä on täällä sellaisiakin soittajia, jotka eivät hääppöistä liksaa pyydä (mm. kaljapalkkakin voi olla tarpeeksi :D ) Ja älkää nyt mahdolliset ammatti-DJt tulko lyömään pesäpallomailoilla jos harrastelijat vie keikat ja liksat...

Summa summarum, tässä kirjoituksessa tunnistettiin 3 erilaista DJ tyyppiä:

  • Yökerhojen tanssi DJ:t
  • Musiikkibaarien/yksityisbileiden DJ:t - tässäkin joukossa voi olla koneellisen tanssimusiikin DJeitä, mutta myös paljon orgaanista musiikkia soittajia
  • tapahtuma DJ:t joilla monesti on täysin oma kalusto

Yökerhojen ja tapahtumien DJ:t nyt on kaikille taviksillekin se tutuin DJ muoto. Itse edustan tuota pintaa syvemmältä marginaalimusiikkia soittavaa DJ porukkaa. Sitä porukkaa mille toivoisin Suomessa nykyistä parempaa näkyvyyttä.

Juuri hiljattain ihastelin Lontoolaisen klubin mainosta missä mainostettiin roots musiikkiin keskittyvää tanssiklubia ja klubille oli sisäänpääsy maksu. Kuinka usein olet nähnyt suomessa, että roots musiikkia soittavien DJeiden keikalle joudut maksamaan sisäänpääsymaksun?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blues Rock: Jenkit vs Eurooppa

 Tänään vuorossa blogi sivustoni ensimmäiset LP arviot. Minua ei kiinnosta hittojakaan sukupuolielinten mittojen vertailu, eikä sen puoleen ...