maanantai 11. maaliskuuta 2024

DJ Hifiprofessori - Season 1 päättynyt, Season 2 valmisteilla

 Tätä kirjoittaessa viimeisin DJ keikkani oli pari päivää sitten, Lauantaina 9.3.2024. Tällä hetkellä minulla on vähän sellainen fiilis kuin tv-sarjan ensimmäinen kausi olisi päättynyt ja nyt aloittelen toisen tuotantokauden valmisteluita.

Minulla ei ole tällä hetkellä yhtään sovittua DJ keikkaa, ja ajatukseni on, että pidän lyhyen tauon Lahdessa keikkailusta ja palaan täällä kehiin ihan loppu keväästä/alku kesästä, jos saan sinne sovittua iltoja.

Ensimmäinen kausi

"Ensimmäisellä tuotantokaudella" tein kolme DJ keikkaa Lahden Panimoravintola Ant Brewssa ja yhden keikan Lahden Tirrassa Vinyylin Wartijat klubin vieraana.

Tirra

Vinyylin Wartijat klubi periaatteella 2 klubin kiinteää DJtä + joka kerralla vieraileva DJ. Ilta menee periaatteella 2 settiä per DJ ja lopuksi DJ battle. Tirra oli mainio ympäristö siinä mielessä, että koin musiikkini sopivan hieman paremmin rock henkisempään ympäristöön, mitä panimobaari (Ant Brew) edustaa, lähinnä kokoelmani rankemman rockin osalta... ei tarvitse miettiä, että onko sinkku soittokelpoinen kyseisessä ympäristössä.

Ant Brew

Ensimmäinen keikka Ant Brewssa oli kolmen DJn ilta. Minä, ystäväni Heikki alias DJ Eilisen Öögat ja Roll FM:stä tuttu Global Soundscapes ohjelmaa vetävä Antti Klemola.

Seuraava Ant Brew keikka meni omia siipiä kokeillessa yksin ja setin pituus oli kuusi ja puoli tuntia. Se oli hyvä keikka. Jengiä riitti koko keikan ajan loppuun asti oikein mukavasti ja DJ sai myös kehuja, which was nice.

Ja toissapäivänä soittelin DJ Smokey Joen kanssa yhteiskeikan teemalla Double Trouble. Smokey Joe soittelee oldies rockn'n'rollia ja rockabillya pääsiassa. Omasta soittosetistä löytyy jonkun verran samaa musaa, niin päätettiin verkostoitumismielessä soitella yhdessä. DJ Smokey Joe osoittautui upean positiiviseksi henkilöksi, oli ilo tehdä yhteistyötä.

Uusi "tuotantokausi" tulossa

Soittelin kaikki aikaisemmat DJ keikat noin kuukauden välein. Minulla on ollut käytössä sellainen sääntö nyt alkuun täällä Lahdessa soittaessa, että en juurikaan soita samoja sinkkuja, tai ainakaan samoja biisejä kuin edellisillä keikoilla. Mikä on aika kuluttavaa tietysti oman kokoelman kannalta esim. kun sinne tehtyihin keikkoihin mahtuu 6 ja puolen tunnin setti. Biisien ollessa vähän reilu 2 minuuttisia, niin siinä saa soitella sinkun jos toisenkin.

Aloitin keikkailun kokoelmalla 7" sinkkuja mitä nyt oli kerääntynyt nurkkiin kun en varsinaisesti ole ollut 7" keräilijä, vaan LP keräilijä. Vuosien varrella kuitenkin 7" sinkkujakin on kerääntynyt nurkkiin kun niitä on ostanut herätysostoksina LP levyjä tilatessa. En siis ollut koskaan kerännyt seiskoja sillä fiiliksellä, että minusta tulisi DJ.

On tässä silti edelleen ihan hyvä määrä soittamattomia sinkkuja tuolla hyllyssä, vähiin alkaa kuitenkin käymään sellaiset soittamattomat sinkut mitkä omasta mielestä toimii DJ soitossa. Aika äkkiä ilman lisähankintoja tässä ajautuisi soittamaan lo-fi garagea ja räkäpunkkia, mikä nyt ei toimi oikein missään ellei ole joku genremusiikki ilta minkä teemassa sopisi soitettavaksi.

Näin ollen teen tänä keväänä isoja satsauksia sinkku hankintoihin, niin saan homman taas pyörimään mukavasti. Tästä johtuen fiilis on juurikin se, että ensimmäinen DJ aikakausi tuli päätökseen ja nyt valmistaudutaan uuteen ja entistä parempaan kauteen. Pian sinkkukokoelma on niin mittava, että ei haittaa vaikka uusien sinkkujen joukossa soittelisi myös aikaisemmin soitettua musaa, se ei tule kuullostamaan oikeasti soittojani kuuntelevalle siltä että jätkä soittaa aina samoja sinkkuja vaikka jonkun verran toistoa olisikin.

Mitä itse kokoelman sisältöön tulee, niin päägenret jatkossakin ovat niin vanha kuin uusi rock'n'roll ja garage rock. Olen kuitenkin nyt tänä keväänä tekemässä niin merkittäviä hankintoja ja jatkan keräilyä jatkossa siinä mielessä, että pystyn tarvittaessa tekemään täysin rokista riippumattoman setin. Se voisi olla esimerkiksi ilta rocksteadya, ska:ta ja latinorytmejä. Siitä huolimatta rock ja rock'n'roll tulee aina olemaan se ykkösjuttu ja muut lähinnä mausteita.

Duunasin itseasiassa eilen FB sivulleni uuden kansikuvan, koska viimeisimmällä Ant Brew keikallani tuli vähän porua siitä, että mies mainostaa pukeutumisellaan olevansa psychobilly, mutta soittaa aivan muuta. Ajattelin, että on varmaan paikallaan mainostaa sitä tuossa kansikuvassakin, että mitä kaikkea on DJ Hifiprofessori.


 Tajusin tänään, että olen tainnut pölliä tuon "it's all connected" lauseen alitajuisesti DJ Lord Fattyltä. Ei voi kuitenkaan puhua mistään vakavasta rikkeestä, olisi voinut käydä oikeasti vahingossakin ja niinhän se tavallaan kävikin. Kaikki "länsimaiset" musiikkityylit kuitenkin pohjautuu roots musaan ja kaikki roots musa keskenään on täysin samaa huttua. Samat sointukulut, neljä neljäs osaa määrää, skaalat ovat samat jne... ne on vaan vivahde eroja eri genreissä. Soitetaan vähän eri voimakkuuksilla, erillaisilla soundeilla ja joihinkin tyyleihin kuuluu soittoteknillisiä asioita mutta pohja on kaikessa täysin sama.

Seuraavat keikat ja haaveet

Tosiaan ei ole yhtään sovittua keikkaa tällä hetkellä. Muutamia verkkoja on heitetty vesille, mutta saa nähdä koituuko niistä mitään.

Niinkuin jo aikaisemmin sanoin, niin toiveissani on soitella Lahdessa seuraavan kerran Toukokuun lopussa, kesäkuun alussa.

Vakaa pyrkimykseni on päästä soittamaan myös Helsingissä, mahdollisesti Tampereellakin. Myöskin lähempänä sijaitsevat pienemmät kaupungit kiinnostavat jos niissä mitään mahiksia on DJ soitteluun ja varsinkin minun tyyppiselle DJlle, mikä ei todellakaan soita tämän päivän tanssimusaa ja listahittejä. Keikkatauko ajatukseni ei päde muihin kaupunkeihin täysin uuden kuulijakunnan vuoksi, jos vain tulee mahdollisuuksia soittoon. Realistisesti ajatellen ajattelen niin, että jos viimeistään syksyllä 2024 olisi muissakin kaupungeissa keikkoja.

Olen myös funtsinut alkavani soittamaan omia DJ keikkoja jonkun klubi nimen alla, kunhan keksii hyvän nimen klubille. Alussa mitään oikeaa klubia ei olisi olemassa, mutta niille baarin asiakkaille se silti vaikuttaisi siltä, jos DJ illan mainonta on tuttu. Kyse olisi klubin brändäämisestä niin, että jatkossa jos sopiva "emo" baari klubille löytyisi, niin klubilla voisi soittaa myös muita saman henkisiä DJeitä + voisi alkaa treenaamaan tapahtumatuottamista ja tuoda silloin tällöin livemusaa klubille.

Haaveeni on myös olla luomassa Lahteen DJ kulttuuria, mihin kuuluu olennaisena osana myös orgaanisen musiikin DJ soittajat. Vaikeaksi tämän tietysti tekee se, että Lahdessa ei tällä hetkellä ole kuin kaksi kuppilaa missä tälläiset DJt realistisesti voisivat keikkailla. Moni baari varmasti miettii, että miksi ottaa DJ mistä on kuluja, kun voi soittaa musaa käytännössä ilmaiseksi Spofitysta?

Noh, DJ tuo mukanaan syväosaamisen musiikkigenreistä ja tuntee paljon mielenkiintoista musaa mitä ei pinnallisilla soittolistoilla kuule. Toki baarin tuossa kohtaa pitää miettiä sitä, että minkälaiselle asiakasryhmälle he haluavat musiikkipalveluita tuottaa? DJ:t ovat persoonia, ei ehkä taiteilijoita... taiteilijat ovat niillä levyillä mitä DJ soittaa, mutta persoona kuvaa orgaanisen musiikin DJtä hyvin, joka ei tuota itse mitään musiikkia siinä levyjä soittaessaan. Persoonilla on omat mieltymyksensä jne... vaikka perättäisinä iltoina olisi samoihin musajuttuihin perehtyneet eri DJt niin tuskin setit olisi biisivalinnoiltaan lähellekään samanlaisia. Kun persoonat tulevat tutuiksi, niin niistä alkaa pian tulemaan esiintyjiä, joilla on seuraajia. Ihmiset oppivat tulemaan baariin DJn takia tai valitsemaan baarinsa DJn mukaan.

Tälläistä kulttuuria Lahdessa ei vielä oikeastaan ole, mutta ilman tuulimyllyjä vastaan taistelevia DJ persoonia sitä ei tähän kaupunkiin koskaan tulekaan. Tietysti sekin auttaa, jos teitä musiikkidiggareita tulee istumaan iltaa samaan baariin silloin kun niitä keikkoja on. Sen huomasi baarin tarjoilijatkin viime keikalla, että illan kiekonpyörittäjillä oli kannatusta baarissa. Sitä lisää, kiitos!

Loppusanat

Hei sun heiluvilles tai pulleille purjeillesi, kuka lienetkään! Toivottavasti nähdään keikoilla lähitulevaisuudessa ja pistäytykää vaihtamaan muutama sana DJ kopilla jos näin käy. Varsinkin asiallinen keskustelu ilahduttaa aina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blues Rock: Jenkit vs Eurooppa

 Tänään vuorossa blogi sivustoni ensimmäiset LP arviot. Minua ei kiinnosta hittojakaan sukupuolielinten mittojen vertailu, eikä sen puoleen ...